Can a Handwritten Note Change a Will?
Suppose a signed will leaves the remaining estate equally to two children. Later, a parent writes a note saying that one child should receive the car and the other should receive a larger cash payment. The note may explain what the parent wanted. Its legal effect still requires a separate question.
In Iowa, handwriting alone does not establish that a paper validly changes a will. What the writing does, how it was made, and whether it satisfies the relevant law all matter.
An amendment needs the right formalities
Section 633.279 sets execution requirements for wills and codicils, subject to the exceptions recognized there. A codicil is an amendment to a will. Adding a signature or obtaining a notary stamp should not be assumed to satisfy every requirement for one.
Crossing out an existing gift raises a related issue. Section 633.284 addresses revocation, including cancellation. A person can create uncertainty by marking the signed document without obtaining advice about what that act accomplishes.
A separate list is a narrower possibility
Iowa Code section 633.276 allows a will to refer to a separate writing disposing of certain tangible personal property not otherwise specifically disposed of. The statute describes the items covered and the writing’s requirements. Among other things, the writing must be dated and either handwritten by the testator or signed, and it must identify the items and recipients with reasonable certainty.
That provision should not be expanded into permission to rewrite an entire estate plan on loose paper. A qualifying personal-property list is different from a note changing cash gifts or ownership of a house. Even for a car or household item, the will’s language and the statute need review together.
Preserve the paper and ask a specific question
If a family discovers a note after death, keep the original, record where it was found, and provide it to the attorney handling the estate. Do not throw it away because it looks informal or distribute property merely because it sounds clear.
If the person is still living, ask counsel how to accomplish the intended change. Bring the signed will and the proposed instruction. The useful question is whether the chosen method will carry out that particular wish without creating a conflict with the rest of the plan.